IZBORNIK
Naslovna
O nama
Oprema
Povijest
Kontakt

Ukratko o vatrogasnim spravama i opremi


-Općina Darda
-VZZOB
-HVZ
-DUZS
-Hrvatski crveni križ
-Vlada RH
-Vatrogasni portal
-JPVP Beli Manastir
-DVD Umag
-DVD Mraclin
-JVP Grada Bjelovara
-DVD Virje
-DVD Topusko
-DVD Bregana
-Radio Baranja
-Glas slavonije
-24 Sata
-RTL
-Baranja web

Vatrogasnu opremu dijelimo u dvije osnovne grupe:

Osobna vatrogasna oprema - Bluza za zaštitu od toplinskog isijavanja, hlače za zaštitu od toplinskog isijavanja, kožne zaštitne čizme s ojačanom potplatom, rukavice za zaštitu od toplinskog isijavanja, zaštitna vatrogasna kaciga, zaštitna maska i zaštitni opasač tipa A s priborom za zaštitni opasač.

Skupna vatrogasna oprema - Odijelo za zaštitu od visoke temperature, odijelo za zaštitu od čvrstih, tekućih i plinovitih kemikalija, visoke gumene čizme s ojačanom potplatom, penjačko radno uže, aparat za zaštitu dišnih organa, prijenosni eksplozimetar, osobni dozimetar, dozimetar za neposredno očitavanje, radiološki detektor, kemijski detektor, plinodetektor, PH metar, pribor za dekontaminaciju, akumulatorska svjetiljka u sigurnosnoj izvedbi, radni kombinezon, kuta, zaštitne kožne rukavice, zaštitne gumene rukavice i druga specifična oprema.

Vatrogasne cijevi - Dijelimo ih na usisne i tlačne, izrađuju se u sljedećim dimenzijama: A-110mm, B-75mm, C-52mm, D-25mm, također postoje i visokotlačne cijevi za radne tlakove iznad 20 bara.

Spojnice - Cjevne spojnice, stabilne ili ugradbene spojnice, prijelazne spojnice ili prijelaznice i slijepe spojnice, ključevi za spojnice se izrađuju od kovine i služe za međusobno spajanje spojnica, omogućavaju spajanje spojnica tri veličine i to A, B i C.

Mlaznice - Djelimo ih na obične, univerzalne i specijalne.

Armature - U vatrogasne armature spadaju: spojnice, mlaznice, usisne košare, razdjelnice (dvodjelna, trodjelna), sabirnice, hidrantski nastavci, ključevi i dr.

Aparati za gašenje požara - Aparati za gašenje požara prahom S: služe za gašenje početnih požara svih klasa, veličine S-1, S-2, S-3, S-6, S-9, S-12 i prijevozni S-50 i S-100. Aparati za gašenje požara ugljičnim dioksidom CO2: služe za gašenje požara na uređajima pod naponom električne struje (klase E) a mogu se uporabiti i za gašenje početnih požara klase B i C, veličine CO2-2kg, CO2-3kg, CO2-5kg i prijevozni CO2-10kg, CO2-30kg i CO2-60kg. Aparati za gašenje vodom V i Vr: služi za gašenje požara klase A, V-ima mlaznicu za puni mlaz vode a Vr-za raspršen mlaz vode, sadrži 9 litara vode, V-25 ( naprtnjača) izrađuje se u samo jednoj veličini i služi za gašenje požara klase A. Aparat za gašenje požara vodom i pjenom VP-15 (brentača): služi za gašenje požara klase A i B osim požara zapaljivih tekučina koje se mješaju s vodom, puni se s 15 litara vode ili mješavinom vode i pjenila (14+1). Aparati za gašenje požara zračnom pjenom Pz: služe za gašenje požara klase B osim požara zapaljivih tekućina koje se mješaju s vodom, mogu služiti i za gašenje požara klase A, aparat je napunjen mješavinom vode i pjenila (6% mješavina), u veličinama : ručni (samo jedne veličine) Pz-9, prijevozni : Pz-50 i Pz-140. Aparati za gašenje požara kemijskom pjenom Ph: služe za gašenje požara klase B osim požara zapaljivih tekućina koje se mješaju s vodom, mogu služiti i za gašenje požara klase A, ručni aparati se izrađuju u samo jednoj veličini Ph-10 a prijenosni Ph-50, Ph-100 i Ph-140.

Vrste vatrogasnih ljestvi: univerzalne, prislanjače, kukače, rastegače, sastavljače i mornarske.

Podjela vozila u vatrogastvu: A) Vozila za gašenje požara, B) Vozila za spašavanje s visina, C) Tehnička vozila, D) Ostala vatrogasna vozila i C) Sanitetska vozila.


Stranica je optimizirana za preglednik Mozilla Firefox te možda neće biti ispravno prikazana u ostalim preglednicima.
© DVD Darda 2010